ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ      
  "Η επίδραση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου στο Καρδιαγγειακό και στα άλλα Συστήματα"    
15-17 Φεβρουαρίου 2007, Ξενοδοχείο Divani, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ    
 
   

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΓΓΡΑΦΗ / ΔΙΑΜΟΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Μετέωρα. Ένας τόπος παγκοσμίως γνωστός για το μοναδικό τοπίο του, για τους απότομους και πανύψηλους βράχους,τις σκήτες και τα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές τους, σαν αετοφωλιές. Μετέωρα, είναι αυτά που τα αποκαλούν "κάστρα της ορθοδοξίας".
Στα Μετέωρα κορυφώνεται η μεγαλοπρέπεια του Ολύμπου,η χάρη του Πηλίου, ο σκούρος ελάτινος όγκος της Πίνδου καιτου Κόζιακα. Ο πλούτος του Θεσσαλικού τοπίου αντισταθμίζεται εδώ από την απομόνωση και την γκρίζα αγριάδα τωνκατακόρυφων βράχων που είναι σαν να ξεπήδησαν κάποιαστιγμή από τα έγκατα της γής σε μια προσπάθεια να φτάσουντον ουρανό. Αγριοι βράχοι, στείροι, χωρίς ζωή και χωρίς ίχνοςπρασίνου. Οι άνθρωποι κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. μετέφερανεκεί τη ζεστασιά τους. Μέσα στα ανοίγματα και στις σπηλιές τους φώλιασαν οι πρώτοι ασκητές και αναχωρητές και πέρασαν εκεί την ιδιότυπη ζωή τους. Η λαλιά, η ομιλία και οι αναστεναγμοί μπορεί να μην ήταν η άνοιξη αλλά ήταν η ζωή.
Το όνομα Μετέωρα οφείλεται στον Αγιο Αθανάσιο ο οποίος ασκήτεψε στη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που κτίστηκε πριν το 1382 πάνω στο μεγάλο τραπεζοειδή βράχο που τοχρονικό τον ονομάζει "Πλατύν Λίθον". Αυτός το ονόμασε Μετέωρο, όνομα που δόθηκε στησυνέχεια σε όλο το συγκρότημα των βράχων.
Τα μοναστήρια άρχισαν να χτίζονται σιγά σιγά. Πρώτος άρχισε το χτίσιμο ο ηγούμενοςτης Σκήτης των Σταγών, Νείλος. Στην περίοδο 1358-1368 έκτισε τέσσερα μοναστήρια στουςαπόκρημνους βράχους. Πρώτο ήταν το μικρό Μετέωρο με το ναό της Υπαπαντής, (εγκαταλελειμμένο σήμερα), κοντά στο βράχο του Μετεώρου. Ακολούθησαν και άλλα, καθώς έρχοντανόλο και περισσότεροι μοναχοί. Σιγά σιγά λειτούργησαν 24 μοναστήρια και δημιουργήθηκε μιαμοναστική πολιτεία με προνόμια, αυτοδιοίκηση και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Το πλήθοςτων μοναχών μεγάλωνε αλλά έφερνε μαζί του κι όλες τις εγκόσμιες αδυναμίες. Αρχισαν οι έριδες, για μεγαλύτερο μερίδιο στον πλούτο και στα πρωτεία. Αυτό έβλαψε τα μοναστήριαπου χτυπήθηκαν πολύ και από εξωγενείς παράγοντες (αρπαγές και λεηλασίες από τους Τούρκους). Μετά το 1550 οι μοναχοί λιγόστεψαν πολύ αλλά δεν έφυγαν τελείως και τα μοναστήριαξέπεσαν και ρήμαξαν. Τον 18ο αιώνα, εξόριστοι και καταδικασμένοι κληρικοί εξέτιαν την ποινή τους πάνω στους βράχους.
Σήμερα, μόνον έξι μοναστήρια λειτουργούν στα Μετέωρα. Αυτά είναι: το Μεγάλο Μετέωρο, η Μονή Βαρλαάμ, του Αγίου Στεφάνου, η μονή Ρωσάνης (ή Ρουσάνου), της Αγίας Τριάδοςκαι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Η θέα από τις διάφορες μονές είναι κάτι το ξεχωριστό καιιδιαίτερο όπως τα ίδια τα Μετέωρα. Δεν είναι μόνο ο κάμπος στα πόδια σας. Στην Ανατολήδιακρίνεται αχνά ο Θερμαϊκός και στη Δύση η ομορφιά της Πίνδου και βέβαια το σκηνικό τωνβράχων που είναι διαφορετικό σε κάθε μεριά. Από εδώ οι μυτεροί βράχοι με τις βαθιές κοψιές, από εκεί τα φαγώματα του χρόνου και οι σπηλιές, ή παρά πέρα ένα κομμάτι ουρανόςαπό το κενό δύο κορυφών και μια .υποψία. πράσινου βουνού.
Με την επίσκεψη στα Μετέωρα, ανακαλύπτεις πως αν κάποιοι πρόγονοί μας δεν ήταναναρριχητές δεν θα υπήρχαν σήμερα τα μοναστήρια των Μετεώρων. Σε κάποια ασκηταριάυπάρχουν ακόμα οι σκάλες και ανεμόσκαλες στηριγμένες σε δοκάρια και σε τρύπες τωνβράχων.